Италиански летен курс за художествена реставрация

Общ преглед

Описание на програмата

Италия има художествено и историческо наследство с изключително значение, обхваща много дълъг период от време и което често е обусловило изкуството на други страни. Тази система от паметници, църкви и музеи представлява ориентир за всеки, който участва или се интересува от света на изкуството. Валоризирането и предоставянето на тези активи е необходимо намесата на професионалисти, които могат да се похвалят с обучение, в което историческите и художествените знания са балансирани с технически и научни умения, както и с високи оперативни умения.

Чрез двуседмичния летен курс, който предлага Accademia di Belle Arti 'Aldo Galli', имате възможност да научите как да дадете нов живот на картини върху платно и върху дърво, според критериите на съвременната реставрация .

График: Курсът на обучение продължава 2 седмици за общо 60 часа. Уроците се провеждат от понеделник до петък, на непълно работно време, сутрин и следобед.

Цел: Курсът е предназначен за висшисти, студенти или професионалисти от други области, които искат да задълбочат или да се доближат до италианската традиция за възстановяване на културното наследство и желаят да научат основните понятия и техники или да експериментират с нови.

Методология и структура

Курсът, замислен като традиционна реставрационна работилница , се характеризира с непосредствен подход към практическата работа в лабораторията, където под ръководството на нашите преподаватели ръчно експериментирате с основните техники за реставрация и консервация на картини върху платно и върху дърво , т.е. намеса на артефакти, предоставени от училището. Теоретичните понятия са разгледани по време на практическата работа.

Под ръководството на нашите експертни учители придобивате основните умения да подхождате правилно към анализа на произведенията, основните техники за интервенция, свързани с италианската традиция на реставрация, инструментите и подходящия научен език .

В края на курса, характеризиращ се като реставрационна работилница, ще научите основите за очертаване на основни реставрационни и консервационни интервенции върху произведения на изкуството и артефакти.

Структурна реставрация - първата седмица е посветена на структурните проблеми на картините, като 1) укрепване, облицовка, намаляване на сълзите и малки инкрустации по отношение на картините върху платно; 2) консолидация на панелни картини, заразяване с насекоми (дървесината може да бъде хранителен източник или място за гнездене на различни насекоми като дървесни скули, термити и кокошки), намаляване на мехурчетата в изобразителния филм и др.

Естетична реставрация - Втората седмица е посветена на естетическото възстановяване, както имитативно, така и с хроматична селекция (чрез изучаване на цвета, стила на работа и техниките на интервенция).

Обектът посещава църквите Базилика ди Сант'Абондио, Катедрала ди Санта Мария Асунта (Дуомо), Chiesa San Fedele, Pinacoteca Civica (Комо), Isola Comacina, la Villa del Balbianello (Lenno) и църквите Santa Tecla и San Giovanni (Torno) представлява важен метод за учене, както и културно обогатяване.

План за обучение

Структурна реставрация

Проучване на стачните картини

Първата стъпка се състои в задълбочено проучване на картината и определяне на нейните проблеми, за да се установи необходимата намеса за нейната реставрация и бъдеща консервация. В тази фаза научавате за най-често срещаните видове и причини за деградация на картините. След това курсът преминава към защитата на изобразителния филм с помощта на остъкляване, незаменима операция както върху картини върху платно, така и върху дърво.

Поддържа възстановяването

Следващата стъпка се състои във възстановяването на опорите. Подплата, Стрийп облицовка, зашиване на разфасовки и ожулвания, консолидация на боята по отношение на картини върху платно с помощта на вакуумна техника; консолидация и рекултивация на дървената част от атака на насекоми и решения за загуба на адхезия на бои за панелни картини.

Почистване

Основните познания по химия ще бъдат придобити през фазата на почистване, за да ви позволят да

разбират критериите за избор на разтворители и тяхното използване. Предвид сложността на операциите по почистване, ще действате върху ограничени части от картината. След като почистването приключи, липсващите части се измазват със шпатула за картините върху платно и с четка за тези върху дърво.

Естетична реставрация

позлата

Кимва на позлатяване както в гуаш, така и на мисия. Учителят ще ви покаже (на предварително подготвени таблети) различните фази на позлатяване според италианската ренесансова система. Ще можете да използвате както истинско, така и фалшиво злато.

цвят

Бележки за теорията на цветовете. Изложба от цветове, полезни за реставрация и подготовка на палитри.

Интеграция на живопис

Вие придобивате изобразителния метод на ретуширане в темпера с финиши с цветове лак.

живопис

Илюстрация на естествени и синтетични бои и тяхното използване.

факултет

Фабио Бернабей

През 1977 г. се присъединява към реставрационното ателие на картини, ръководено от проф. Силвио Ди Воло във Флоренция. Той открива собствено студио през 1983 г. Работи за важни антикварни дилъри, колекционери и религиозни институции както в Италия, така и в чужбина. Преподава в училището за професионално обучение на провинция Сиена. Той си сътрудничи с Местната здравна администрация за включване на пазара на труда на хора с психологически проблеми чрез арт терапия. През годините той развива високи умения във възстановяването на таблици от четиринадесети век, а след това се специализира във възстановяването на картини от втория италиански деветнадесети век. Той също така създава, използвайки стари техники, някои олтари за религиозни институции.

Последна актуализация Март 2020

За учебното заведение

Universally acknowledged for its great quality in manufacturing textiles – especially silk — this lakefront city was the epicenter of last century artistic and architectural avantgardes. A cultural in ... Научете повече

Universally acknowledged for its great quality in manufacturing textiles – especially silk — this lakefront city was the epicenter of last century artistic and architectural avantgardes. A cultural institution that is the pride of this city and one of Italy's finest schools of restoration, the Galli Academy joined the IED Group in 2009. Свиване