Масов корпус на 20-ти век RE3 | Лятно училище

Общ преглед

Описание на програмата

RE-валоризация / витализирано / RE-storation

RE-валоризация - преоткриване на различни концепции за масово настаняване със силна социална основа и задълбочено проучване, намиране на все още неизвестни ценности и постижения на различни архитектурни и планиращи подходи.

Повторна витализация - повторно използване и преосмисляне на масовото жилищно преживяване на 20-ти век и отношение към съвременния жизнен стандарт и възможностите за преконфигуриране към нови функции.

Повторно съхранение - реконструкция и реставрация, включително специфични особености на архитектурата, т.е. стоманобетон и експериментални материали, сглобяеми части и други.

132799_132696_Moosephotouncompressed.jpg

Въведение в курса

Този курс дава широк преглед на архитектурното решение на жилищното строителство в Москва от 20 и 21 век. След запознаване с историята на архитектурата и градското развитие в Москва през века на експериментите ще бъдат изследвани със специално позоваване на произведенията на руския авангард. Студентите ще получат възможността да изследват градската тъкан на Москва и да изучават ключови проблеми и възможности, специфични за съвременния метрополис. Този курс ще съчетава теоретични проучвания, проведени чрез лекции и теренни работи в градската среда в Москва, за да се създадат собствени или малки екипни дизайнерски проекти. Студентите ще подобрят уменията си за визуално представяне, уменията за пространствен анализ, както и компетентността за публично представяне.

Ръководител на курса: Николай Василиев, доктор на философията на МГУ „Архитектура”, доцент, генерален секретар на DOCOMOMO Русия

Съучители на курса: Николай Василиев (дизайн, градска история и контекст); Асмик Клочко, доктор на МГСУ „Архитектура“, доцент, катедра (проектиране, реконструкция и преустройство), Иван Салтиков, старши преподавател (строителни системи) на МГУ „Архитектура“; Наталия Пушкина (DGNB регистриран професионалист - зелени и устойчиви сгради), старши учител на катедра „Архитектура“ на МГУ; Асмик Клочко Председател „Архитектура” на МГУ доц. Проф

Курсът има за цел да предложи по-задълбочено разбиране на типологията, строителната практика и социалната политика на жилищното развитие през 20 век.

Целева група

Курсът е насочен към студентите по всеки предмет, по-специално по архитектура и урбанистика и свързаните с тях предмети, като транспортно инженерство, градска социология, история, дизайн или изобразително изкуство. Изискват се основни скици и умения за графични инструменти. Елементарните познания за архитектурата и архитектурната история са добре дошли, но не са необходими.

описание

Този курс ви дава възможност да разгледате Москва със съвременен и градски дизайн. Този курс ще комбинира теоретични проучвания, проведени чрез лекции, теренни работи и семинари за дизайн на концепции в градската среда в Москва. Екскурзоводско обслужване, предоставено по време на този курс, ще ви запознае с най-ярките примери за решаване на жилищния проблем в Москва през 20-ти век, чрез всички предизвикателства, включително съвременните архитектурни социални концепции и напредъка на индустриалното строителство. Започвайки от руския авангард с експериментите си върху типологията на жилищните сгради към съветския модернизъм, масово произведена сглобяема „архитектурна индустрия“. Бихте могли да се запознаете с историята, социалната политика и икономиката на този напрегнат век от 1917 г. до наши дни, за да знаете и да видите програмата за обновяване на жилищата, която стартира през 2017 г. Ще работите както поотделно, така и като част от група, която ви предоставя възможност за среща, учене и обмен на нови идеи в областта на архитектурата, жилищното развитие и икономиката.

По време на курса ще имате възможност да посетите такива места като:

 1. Сокол е едно от първите кооперативни жилищни селища в Москва, основано през 1923 г. като град-градина.
 2. Наркомфинова сграда - един от най-известните примери за конструктивна архитектура „Преходен тип“ жилища (между индивидуални и общински). Льо Корбюзие посещава строителството на Наркоминфин през 1930 г. и използва много в известния си Unité d'Habitation по-късно.
 3. Експериментални квартали на Нови Черемушки (9, 10 и 11-и) - първородните от сглобяеми блокови и панелни строителни обекти от края на 50-те години.
 4. И много повече като конструктивистки работнически селища и следвоенни ансамбли.

Настаняване

Този курс ви дава възможност да оцените богатите материални ресурси в Москва, развивайки критично разбиране за историческите, социалните и политическите обстоятелства, които са формирали архитектурата, изкуството и урбанизма през целия 20-ти и началото на 21-ви век.

Кампусът на NRU MGSU разполага с 10 удобни общежития за повече от 5 000 студенти. Те са подредени като три групи сгради в Москва и Московска област. Всички общежития са разположени в непосредствена близост до лекционните зали. Всяка стая в общежитието е предназначена за двама ученици. Всеки етаж в общежитието разполага с напълно оборудвани кухни. Стаите за гости са готови за настаняване на гости на NRU MGSU. Всяка стая за гости разполага с хладилник, телевизор и електрическа кана. В общежитията има достъп до интернет. В общежитията има перални, шкафчета, магазини, помещения за освежаване и кафенета. Спалните са патрулирани от службата за сигурност. В кампуса има множество съоръжения за отдих и спорт. Футбол, футбол на пет страни, шахматни турнири се провеждат от отдела по физическа подготовка и спорт на университета между отбори, представляващи различни общежития. Козината е отворена през зимата. Студентите могат да практикуват състезание по ходене, джогинг, ски и колоездене в гората Лосини Остров наблизо. NRU MGSU има Студентски клуб, Младежки център за подобряване на лидерството, Център за творчество и Международен комуникационен клуб.

Културната програма

Културната програма включва автобусна обиколка за разглеждане на Москва, както и музейни екскурзии около най-интересните московски музеи.

moscow, st basile, red square

Процедура за прием

Заявлението трябва да бъде изпратено преди 1 юни 2020 г. на имейла на координатора на Лятното училище.

Заявлението трябва да включва следните документи:

 • Формуляр за кандидатстване
 • Автобиография
 • Мотивационно писмо
 • Копие на паспорт (за издаване на покана за виза)

Такси

Таксата за курс е 600 EUR.

Таксата за основен курс включва:

 • Обучение (включен курс по руски език),
 • Учебни материали,
 • Настаняване в общежития на MGSU,
 • Две екскурзии,
 • Достъп до интернет в кампуса и общежитията,
 • Културна програма.

DAAD отидете на изток!

Стипендии Студенти от Германия имат право да кандидатстват за финансова помощ.

Стипендиите DAAD са частични стипендии. Очаква се притежателите на стипендии да дадат разумен принос за разходите. Частичните стипендии се състоят от:

 • Помощ за пътуване (в зависимост от държавата),
 • Стипендия (фиксирана ставка за покриване на разходите за издръжка),
 • Максимална сума за покриване на таксата за участие до максимум 650 евро.

Заинтересованите студенти трябва да кандидатстват за прием в лятното училище и паралелно да кандидатстват за финансиране от DAAD.

След успешно завършване на летния курс, студентите ще получат 3 кредитни точки (ECTS) и 1кредитна точка (ECTS) за завършване на курс по руски език.

Последна актуализация Март 2020

За учебното заведение

Moscow State University of Civil Engineering (MGSU) is the leading Russian University in the area of civil engineering with a century of teaching and research tradition.

Moscow State University of Civil Engineering (MGSU) is the leading Russian University in the area of civil engineering with a century of teaching and research tradition. Свиване