ISS International Business School of Service Management

Представление

Прочетете официалното описание

Курсовете и обученията ISS предлагат фокус върху укрепването и развитието на компаниите, където обслужването вече има или ще играе решаваща роля като част от техния бизнес. В национален и международен план ние придружаваме компаниите в проекти за трансформация, предлагащи проекти за оценка, консултации и развитие, както и обучения за управление.

Според нас като „бизнес училище“ стратегическото привеждане в съответствие и оперативното изпълнение са неразделни за постигане на предвидения ефект на пазара. Ето защо ние разглеждаме всички дейности, които активно засилват трансформацията като неразделна част от услугата. Служителите на компанията са активно да участват в проекти за оценка и консултации и в обучения, както и проекти за трансфер на развитие, проекти в реалния живот (RLP), за да гарантират прилагането на учебното съдържание в ежедневната си работа. Следователно те също са от решаващо значение за изплащането; възвръщаемостта на инвестицията.

126968_pexels-photo-416405.jpegPixabay / Pexels

Нашата философия

Първо обслужване - превръщането на услугите във фактор на успех за компаниите е нашата философия на ISS. По този начин ние подкрепяме нашите клиенти в стратегическата им ориентация към техните бъдещи пазари и в конкретното организационно и кадрово развитие.

В ISS ние разбираме услугите като взаимодействие между доставчици и клиенти с цел да генерира допълнителна стойност за всички участващи.

Защо ISS?

Ясният му фокус върху управлението на услугите като двигател за корпоративно развитие прави ISS една от водещите институции в тази област.

Тактически успех и стратегическа устойчивост: Умения за обслужване

За всеки, който овладява перфектно обслужването на бизнеса, независимо дали на бюрото за помощ или като изпълнителен директор, това не е просто умствено упражнение. Те мислят и чувстват обслужване, използват аналитични умения и емоционални качества. Като комбинация тези сервизни умения се допълват взаимно, за да направят непобедим екип.

Опит, компетентност и ориентация към клиента

За да постигне отлично обслужване, компанията трябва първо да изясни статуквото си по отношение на услугата:
Как да изпълнявам услугите си? На какво ниво на услугата съм? Ако ремонтирам техническо устройство само като част от гаранцията, аз просто изпълнявам основите. Или съветвам клиентите си дори извън моя собствен продукт въз основа на познанията ми в бранша?

Ако го направим, говорим за добавена стойност независимо от даден продукт. Това прави услугата, основана на знанието и генерира стойност от ноу-хау и образование.

Широка гама от съдържание и формати

Моделът на компетентност за услуги е рамка за ориентация, ръководство и перспектива за служителите, както и за ръководителите в техните ежедневни стратегии за справяне със силните, слабите страни, нормите и ценностите. Индивидуалните компетенции възникват от вътрешните бизнес двигатели - това са темите, които оказват значително влияние върху бъдещето на компанията.

126969_pexels-photo-70292.jpegТим Гоу / Пексели

Процес на трансформация с ISS

Емоционалните компетенции могат да създадат тясна връзка с клиента - да проявят съпричастност, да изградят близост, да спечелят увереност. Експертните умения ни позволяват да разберем бизнеса на клиента, да използваме инструменти с методологична компетентност и да разработим ефективни сервизни решения.

С икономически поглед върху целия бизнес , услугата създава стойност за вашата собствена компания и клиента: печалба и полза за клиента.

ISS Business School - сертифицирано професионално развитие

Ние сме член на асоциацията за усъвършенствано обучение Weiterbildung Hamburg eV и се ангажирахме със стандартите за качество. Бизнес училището ISS се ангажира да спазва стандартите за качество на Weiterbildung Hamburg eV и да направи тези стандарти публично достъпни. Печатът на „сертифицирана институция за продължаващо обучение“ се присъжда на компании, които преминават през тестова процедура и участват в редовни одити на място.

Качество на обученията

Стандартите за качество гарантират ориентация към клиентите, прозрачни и справедливи условия, както и модерни, подходящи за възрастни формати на обучение за участниците в професионалното обучение. В допълнение, ние ви предлагаме безплатна услуга за защита на участниците: на всеки студент, който изпитва проблеми или въпроси в своето обучение, се предлага възможността да използва услугата за конфликтна консултация на Weiterbildung Хамбург - в допълнение към възможността да адресира всеки проблем директно вътре в ISS ,

Повече от 20 години Weiterbildung Hamburg eV и този печат на одобрение отстояват гарантирането на качеството и защитата на участниците в организациите за професионално обучение в Хамбург.

Места

Хамбург

Address
Dorotheenstraße,29A
22301 Хамбург, Хамбург, Германия