Keystone logo
Binghamton University, State University of New York Еволюционни изследвания (малки)
Binghamton University, State University of New York

Еволюционни изследвания (малки)

Binghamton, Съединени Американски Щати

4 Years

Английски език

Редовно обучение

Request application deadline

May 2024

USD 7070 *

На територията на колежа

* за жители на щата Ню Йорк | за жители извън щата и международни жители - $26,160

Представление

Бакалавърската програма по еволюционни изследвания (EvoS) запознава студентите с еволюционното мислене в широк спектър от академични дисциплини и е изрично предназначена да бъде интердисциплинарна.

Програмата за еволюционни изследвания на Binghamton преподава еволюцията по интегриран начин, като се започне с основните принципи и се простира от биологичните науки до всички аспекти на човечеството. За студентите от университета Binghamton предлагаме сертификат за бакалавърска степен и диплома за висше образование, възможности за научни изследвания и не на последно място поредица от семинари, която носи разнообразие от изтъкнати лектори в кампуса всеки семестър.

Защо да изучавате EvoS

Преди Дарвин не е имало начин да се обясни невероятното разнообразие и функционалност на живота, без да се позовава на божество. Дарвин показа как разнообразие от форми, добре адаптирани към тяхната среда, може да се развие чрез естествен процес. Елементите на неговата теория – вариация, наследственост и селекция – са толкова прости, че всеки може да ги разбере, но последствията от тях са толкова дълбоки, че все още се разработват днес.

Използването на еволюцията за разбиране на нашия вид е особено ново. Дарвин и колегите му бяха силно заинтересовани от изучаването на всички аспекти на човечеството от еволюционна гледна точка, но това проучване доведе до насоки, които могат да бъдат признати за неверни в ретроспекция. Културната еволюция беше предвидена като линейна прогресия с най-напредналите европейски общества. Хърбърт Спенсър и други използваха еволюцията, за да оправдаят йерархичното общество („Социален дарвинизъм“). Великолепната двутомна биография на Джанет Браун за Дарвин и неговото време (Пътуване и Силата на мястото) предполага, че тези възгледи са били неизбежни на фона на викторианската култура. Вместо да оспори подкрепата, която еволюционната теория оказа на тези възгледи, теорията като цяло стана забранена за много дисциплини, свързани с човека, през по-голямата част от 20 век. Противоречието около публикуването на Социобиологията на ЕО Уилсън през 1975 г. илюстрира тенора на времето.

Тази ситуация се променя бързо, но само през последните 10 или 15 години. На практика всеки предмет, свързан с човека, сега се подхожда от еволюционна гледна точка - не само предмети, обикновено свързани с науката, като психология и икономика, но също и предмети, свързани с хуманитарните науки, като философия, литература, изкуство, история и религия. В много отношения видът концептуално обединение, което се случи в биологичните науки през 20-ти век, се случва точно сега за нашето разбиране за човечеството, което прави това вълнуващ момент в интелектуалната история.

EvoS е може би първата програма, която се опитва да включи тези разработки в структурата на висшето образование. Нашата цел е да превърнем еволюционната теория в общ език за изучаване на всички теми, свързани с естествения свят и човешките дела. Студентите от всички отдели имат възможност да научат за еволюцията отрано и да развиват знанията си през цялата си академична кариера. Те откриват как няколко основни и лесно разбираеми принципа могат да бъдат използвани за интелигентно мислене по широк кръг от теми (широчина) и за повишаване на професионалната компетентност в избраната от тях област (дълбочина).

Този раздел с уроци на уебсайта на EvoS предоставя ресурси, за да можете бързо да започнете сами.

Научаване за основната еволюционна теория

Много книги и уебсайтове вече вършат добра работа за преподаване на основна еволюционна теория, както се е развила в биологичните науки. Вижте секциите с книги и уебсайтове на този уебсайт за ръководство. Що се отнася до книгите, особено препоръчвам Слепият часовникар от Ричард Докинс, Какво е еволюцията от Ернст Майр и Еволюцията: Триумфът на една идея от Карл Цимер. Също така препоръчвам уебсайта Understanding Evolution, поддържан от Калифорнийския университет в Бъркли, който включва урок за Evolution 101.

Подходът EvoS

Това, което прави EvoS специална, е осъзнаването, че еволюционната теория вероятно никога няма да бъде широко приета – без значение колко добре е подкрепена от факти – докато нейните последици за човешките дела не бъдат напълно разгледани. За кратко описание на подхода EvoS вижте моята статия от 2005 г. в Public Library of Science (PLoS) Biology, озаглавена „Еволюция за всеки: Как да увеличим приемането, интереса и знанията за еволюцията“ (PDF). За описание с дължина на книгата вижте моята наскоро публикувана „Еволюция за всеки: как теорията на Дарвин може да промени начина, по който мислим за живота си“ (Bantam, 2007). За въведение в курса, нашият популярен въвеждащ курс „Еволюция за всеки“ (Biol 105) вече е достъпен за всеки като онлайн курс.

Наскоро стартираният уебсайт за еволюционни религиозни изследвания (ERS) включва раздел „Ръководство за начинаещи“, който служи и като ръководство за други теми, свързани с човека. То включва отговори на въпроси като „Как нещо толкова културно като религията може да бъде изучавано от еволюционна гледна точка?“, „Ако културната еволюция се отнася до някакъв вид културна промяна, не обяснява ли нищо, като обяснява всичко?“ и „ Каква е връзката между еволюционната теория и други теоретични перспективи?"

Еволюционната теория е забележителна с лекотата, с която може да бъде научена и включена в мирогледа. Наслади се!

Стипендии и финансиране

Такса за обучение по програмата

За училището

Въпроси